Η Δύναμη του Να Είσαι Ο Εαυτός Σου: Πώς να Μείνεις Αυθεντικός στην Εφηβεία

Σου έχει τύχει ποτέ να νιώθεις ότι πρέπει να αλλάξεις για να ταιριάξεις με τους άλλους; Ίσως να φοβάσαι ότι αν δείξεις τον πραγματικό σου εαυτό, οι άλλοι δεν θα σε αποδεχτούν. Η αλήθεια είναι ότι η εφηβεία είναι γεμάτη πίεση να "χωρέσεις" σε ομάδες, αλλά το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να μείνεις αληθινός σε εσένα.

Γιατί Είναι Δύσκολο να Είσαι ο Εαυτός σου;

Όλοι θέλουμε να νιώθουμε αποδεκτοί. Τα social media, η παρέα, ακόμα και η οικογένεια, συχνά δημιουργούν προσδοκίες για το πώς "πρέπει" να είσαι. Όμως, το να προσπαθείς να γίνεις κάποιος που δεν είσαι, μπορεί να σε κάνει να νιώθεις χαμένος και εξαντλημένος.

Πώς να Μείνεις Αυθεντικός

  1. Αναγνώρισε τι Σε Κάνει Ξεχωριστό
    Τι σου αρέσει πραγματικά; Τι σε ενθουσιάζει; Τι σε κάνει να νιώθεις άνετα; Όταν μάθεις ποιος είσαι, θα είναι πιο εύκολο να παραμείνεις πιστός σε αυτό.

  2. Μην Φοβάσαι να Διαφέρεις
    Δεν χρειάζεται να ακολουθείς το πλήθος για να ανήκεις. Οι πιο ενδιαφέροντες άνθρωποι είναι αυτοί που τολμούν να είναι διαφορετικοί.

  3. Επίλεξε Φίλους που Σε Αποδέχονται Όπως Είσαι
    Οι πραγματικοί φίλοι δεν θα σε κρίνουν ούτε θα σε πιέσουν να αλλάξεις. Αν νιώθεις ότι πρέπει να προσποιείσαι για να ανήκεις, τότε ίσως δεν είναι η κατάλληλη παρέα για εσένα.

  4. Μείνε Μακριά από τις Συγκρίσεις
    Τα social media δείχνουν μόνο τις καλύτερες στιγμές των άλλων, όχι την πραγματική τους ζωή. Συγκεντρώσου στο να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, όχι κάποιος άλλος.

  5. Μάθε να Λες "Όχι"
    Αν κάτι δεν σου ταιριάζει ή δεν σε εκφράζει, μην φοβάσαι να αρνηθείς. Το να λες "όχι" σε κάτι που δεν σε κάνει χαρούμενο, είναι το πρώτο βήμα στο να λες "ναι" στον πραγματικό σου εαυτό.

  6. Θυμήσου: Δεν Μπορείς να Αρέσεις σε Όλους—και Αυτό Είναι Εντάξει!
    Δεν θα ταιριάξεις με όλους, και αυτό είναι φυσιολογικό. Όταν είσαι ο εαυτός σου, θα προσελκύσεις τους σωστούς ανθρώπους στη ζωή σου.

Η Αυθεντικότητα Είναι Δύναμη

Το να είσαι ο εαυτός σου είναι το πιο δυνατό πράγμα που μπορείς να κάνεις. Όταν σταματήσεις να προσπαθείς να ευχαριστείς τους πάντες και αρχίσεις να ζεις για εσένα, θα νιώσεις ελευθερία και αυτοπεποίθηση.

Μην αλλάζεις για να ταιριάξεις. Να είσαι περήφανος για αυτό που είσαι!

Μιχάλης Πιλάβιος MA - Ψυχοθεραπεία Εφήβων

Previous
Previous

Η σημασία της επικοινωνίας στην εφηβεία και πώς ένας ψυχολόγος για εφήβους μπορεί να βοηθήσει

Next
Next

Η Πίεση της Τελειότητας: Πώς να Απελευθερωθείς και να Απολαύσεις τη Διαδρομή